Relevante artikelen

Wet- en regelgeving in Brazilië

Brazilie Wet 2De belangrijkste wet- en regelgeving op het gebied van internationaal ondernemen in Brazilië bestaat uit handelswetgeving en investeringswetgeving. Brazilië is een complexe markt vanwege de uitgebreide en bureaucratische wetgeving, maar ook fiscaal-technisch. Belastingen zijn zowel op nationaal als federaal/regionaal niveau geregeld en importheffingen kunnen een enorme belemmering zijn voor de invoer van Nederlandse producten.

Handelswetgeving

De belangrijkste wet- en regelgeving op het gebied van handel in Brazilië bestaat uit:
Agenten- en contractwetgeving
Invoerrechten en documenten
Producteisen
Tijdelijke import
Handelsbelemmeringen
Intellectuele eigendom


Investeringswetgeving

Wilt u weten hoe u een bedrijf start in Brazilië? En welke wetgeving hierop van toepassing is? Lees dan de informatie van de Wereldbank en de Economist Intelligence Unit. Heeft u specifieke vragen, neem contact op met een van onze adviseurs internationaal ondernemen.

Ondernemingsvormen

De 2 belangrijkste en meest voorkomende ondernemingsvormen zijn de:
Sociedade Anônima - S.A. (naamloze vennootschap);
Sociedade por Quotas de Responsabilidade Limitada - Ltda. (besloten vennootschap).

Bedrijf starten

Om een bedrijf op te starten in Brazilië moet u verschillende dingen regelen. U stelt een oprichtingsakte op en laat deze inschrijven bij het handelsregister (Junta Comercial). Daarnaast moet u het bedrijf aanmelden bij de federale- en de deelstaatsbelastingdienst. Daarna kunt u pas met uw activiteiten beginnen.

De buitenlandse onderneming moet een vertegenwoordiger aanstellen in Brazilië. Deze persoon hoeft de Braziliaanse nationaliteit niet te bezitten, maar moet wel in Brazilië wonen.

Het opzetten van een filiaal gaat via het indienen van een verzoek bij de Braziliaanse overheid. Dit verzoek wordt per decreet goedgekeurd.

Vestigingsvoorschriften

Wilt u een vestiging openen in Brazilië? Dan is het verstandig om op maat gesneden juridisch advies te halen bij een deskundig adviesbureau. De Nederlandse ambassade beschikt over een lijst met lokale juristen.

Meer informatie

De Nederlands-Braziliaanse Kamer van Koophandel Dutcham heeft een publicatie gemaakt over investeren in de Braziliaanse markt. Deze publicatie kunt u direct bij Dutcham opvragen.

Wereldbank

Starten bedrijf
Bouwvergunningen
Registratie onroerend goed
Investeringsbescherming
Belastingen
Handhaven van contracten
Inhuren van personeel

Bron: RVO (aangevuld door HBLA)

Relevante organisaties

Levert uw bedrijf diensten over het onderwerp op deze pagina?

 

Neem vrijblijvend contact met ons op over de mogelijkheden voor een bedrijfsprofiel.

Contact opnemen

(advertenties)
banner

    Preferred partners:

  • logo